Home
 Diensten
 Projecten
 Visie
 Werkterrein
 Pedro Schamp
 Eigen woning
 Contact
 Links en lectuur
Eigen woning

 

In 2005 hebben Pedro en zijn vriendin een arbeiderswoning nabij de Rips kunnen kopen, waar zij sindsdien wonen, inmiddels samen met hun in 2009 en 2011 geboren zoontjes.

Het betreft hier een rijksmonument op landgoed “de Bunthorst”, en het pand verkeert nagenoeg nog volledig in originele staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het pand is gebouwd bij de ontginning van de woeste gronden van de Peel in het begin van de vorige eeuw, waarbij op de eeuwenoude heidevelden nieuwe landgoederen aangelegd werden. Dit landgoed is tegenwoordig, samen met het aangrenzende landgoed “de Grote Slink”, in eigendom van stichting Brabants Landschap, en is inmiddels grotendeels omgevormd tot natuur, met gemengde bossen, restanten van de ooit zo uitgebreide heidevelden, kleinschalige weilanden en imposante eiken- en beukenlanen.

 

 

 

 

Bij aankoop was de woning in een zeer slechte staat. Doordat er de afgelopen decennia nauwelijks of geen onderhoud aan de woning is gepleegd en deze ook nog eens enige jaren leeg heeft gestaan, was deze dan ook aan een grondige restauratie toe. Voordeel is wel dat hierdoor nagenoeg alle authentieke elementen nog aanwezig waren, zij het niet allemaal in een even goede staat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doelstelling is dat de woning na de restauratie en renovatie volledig in de oorspronkelijke gedaante behouden blijft, zoals deze in 1912 gebouwd is, en is voorzien van de benodigde wamte- en geluidsisolatie, ventilatie, installaties en sanitaire voorzieningen.

De installaties en al het leidingwerk worden volledig uit het zicht verwerkt. Na voltooiing zal geen verwarmingssysteem te zien zijn, hoewel deze wel aanwezig, comfortabel en functioneel is! Streven hierbij is om het volledige energiegebruik voor de woning zo duurzaam mogelijk zelf op te wekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na enkele tijdelijke voorzieningen getroffen te hebben om de woning voorlopig bewoonbaar te maken, was de eerste grote klus het dak weer waterdicht maken. Alle pannen er af en na uitsorteren de goede exemplaren herleggen. Eerst moesten echter alle rotte delen van het dakbeschot, gordingen, spantbenen muurplaten en windveren vervangen worden. En dat alles in de juiste maten en de oorspronkelijke profileringen. Al met al een hele klus, maar na het schilderwerk is bijna niet meer te herkennen welke delen origineel en welke vervangen zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels is ook het voegwerk waar nodig hersteld. Nu herstel van de zinken goten nog. Houtrotherstel van kozijnen, ramen en deuren inclusief schilderwerk is grotendeels gereed, ook de luiken zijn volledig uit elkaar geweest en met vervanging van de slechte onderdelen weer in elkaar gezet. Een lokale smid heeft het hang- en sluitwerk van de luiken, welke nog te redden waren, gerepareerd. De rest is op ambachtelijke wijze exact nagemaakt. Tevens hebben we een kleurhistorisch onderzoek uit laten voeren. Hierdoor is bekend in welke kleuren de woning bij de bouw geschilderd is. Zowel binnen als buiten brengen wij deze kleuren exact terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huidige verdiepingsvloer, een houten balklaag met hierop planken, gaat straks enkel nog functioneren als plafond. Hierop komt een nieuwe vrijdragende zwevende houten vloer, met nieuwe balklaag, waartussen de geluidsisolatie (voor zowel contact- als luchtgeluid), warmteisolatie, verwarming en leidingen opgenomen worden. Aan de bovenzijde wordt deze nieuwe vloer weer voorzien van houten delen waaruit ook de huidige vloer bestaat.

Hierop komen nieuwe scheidingswanden waarmee een nieuwe indeling gecreëerd wordt: twee slaapkamers en een badkamer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tussentijd hebben we ook het terrein aangeplant met struiken, heggen en een boomgaard, afrastering geplaatst en een kippenhok gerestaureerd. Het is een hok van 3x10 meter van 60 jaar oud, zoals deze vroeger veelvuldig voorkwamen. Tegenwoordig worden dit soort kippenhokken snel zeldzamer. Dit hok is nu het thuis van kippen, varkens schaap en konijnen.

Het hok was in zeer slechte staat, het was half ingestort. Met hergebruik van zo veel mogelijk bestaand materiaal en nieuwe raampjes, moet het er weer een tijdje tegen kunnen!